Skvělé zprávy – prodejna U Alfréda má otevřeno každou středu a čtvrtek až do 18:00 a v sobotu dopoledne od 10:00 do 12:00

Historie holení: Muži se fousů zbavují už stovky let, a to různými způsoby

Historie holení je stará jako lidstvo samo. Archeologické nálezy napovídají, že muži se zbavovali nadbytečných vousů již v době kamenné. V průběhu historie přitom nebyl doménou mužů pouze plnovous. Například hladce oholená tvář byla vysoce módní během vládnutí Alexandra Velikého Makedonského v době čtvrtého století před naším letopočtem.

V minulosti u mužů dominoval plnovous

Dnešní muži se běžně holí břitvami či žiletkami, a to za pomocí holicích gelů, krémů nebo pěn. Jiní zase používají elektrický holicí strojek či zastřihovač. Muži v dávné historii však takové možnosti neměli a svých vousů se zbavovali různými způsoby. Odírali si je například pemzou nebo vytrhávali mušlemi. Jelikož neměli ten správný nástroj na holení, ve většině případů u nich dominoval plnovous.

Změna nastala s vynálezem břitvy

Kolem roku 1740 spatřila světlo světa první pánská břitva. Tento vynález představoval doslova revoluci ve světě pánského holení. A to zvlášť od poloviny 19. století, kdy William Henson vyrobil první břitvu s rukojetí. Jeho objev změnil styl držení i samotné ovládání břitvy při holení. Břitva se díky tomu jako základní holicí nástroj používala do doby, než ji v oblíbenosti vytlačil holicí strojek.

Nicméně i v dnešní době patří břitvy k  nejefektivnějším způsobům holení pánských vousů. Pokud máte rádi tradice a užíváte si rituál holení, při kterém se nespěchá, břitva je to pravé pro vás. Trefou do černého jsou například kvalitní břitvy značky DOVO Solingen, které mají jak uhlíkovou, tak nerezovou čepel a prostřednictvím kterých dosáhnete výborného výsledku.

Holicí strojek se objevil v druhé polovině 19. stoleti

V roce 1880 se na americkém kontinentu poprvé objevil holicí strojek tak, jak jej známe v dnešní podobě. Šlo u žiletku upevněnou v hlavě strojku kolmo k držadlu. První patent na holicí strojek si přitom zapsali bratři Kampfovi z amerického Brooklynu.

Ještě známější je v tomto případě americký obchodní cestující King Camp Gillette, který si nechal v roce 1901 patentovat svůj holicí strojek s vyměnitelnými čepelkami. Od té doby se holicí strojky značky Gillette začaly celosvětově prodávat po milionech.

Žiletkové holicí strojky muži používají i dnes

Žiletkové holicí strojky jsou mezi muži oblíbené také v dnešní době. Tyto kvalitní strojky na mokré holení s vyměnitelnými žiletkami přitom používají každý den, i příležitostně. Velké oblibě se mezi nimi těší i klasické holicí strojky, které jsou ideální na každodenní rychlé holení, a to nejen vousů, ale například i vlasů na hlavě.

Tip: Kvalitní žiletkového holicí strojky i klasické holicí strojky nabízejí například značky DOVO Solingen, Captain Fawcett, MERKUR Solingen nebo Mondial.



Datum zveřejnění: 19. 02. 2020


Zpět na výpis článků

Dostaňte se včas k tomu nejvýhodnějšímu...

Zasíláme 1x týdně novinky a slevové akce.Jak používáme vaše údaje?