Když má tradice styl

Holení břitvou neztrácí rozhodně ani dnes své kouzlo.

Když se řekne holení břitvou, představíme si anglického holiče, který stylovými pohyby upravuje gentlemana v kabátku, s hůlkou odloženou opodál. Pokud ale půjdeme po stopách této tradice, budeme muset zajít ještě mnohem dál.

Péče o vousy - stará jako lidstvo samo

Věřili byste, že se o svůj zevnějšek starali muži již 100 000 let př.n.l.? Nejspíš se nejednalo o snahu být ze všech nejvíc in, ale mezi některé rituály patřilo právě i holení, na které se používaly dle dochovaných maleb mušle. 30 000 let př.n.l. přišel s pazourkovými nástroji také nový způsob holení pomocí ostrých pazourků. Ovšem velké změny v holení přišly až v době, kdy se člověk učil opracovávat kovy.

Nástup kovu a boom v holení

První břitvy (pokud jim tak můžeme říkat) byly vyráběny z mědi. V oblasti dnešní Indie a Egypta se kolem 3.tisíciletí rozvíjela kultura, která už vyžadovala důkladnou péči o zevnějšek. Péče o vlasy a vousy byla součástí kultury, proto v tomto období nacházíme také první zmínky o lazebnických školách. Lazebnické školy měly na starost zušlechťování obyvatel, zejména potom těch, kteří byli součástí vyšších vrstev.

Holení jako součást společenského dění

Ve starověkém Řecku už se objevují modernější železné břitvy, které se ale velmi rychle tupí, a proto nebylo neobvyklé, že muži odcházeli po holení s nějakou tou bolístkou. Nicméně tuto malou nepříjemnost každý rád přetrpěl, protože lazebnické salóny měly funkci především společenskou. Řešily se zde klepy, ale i politika a obchod.

Průlom ve výrobě - tvrdá ocel

Abychom Anglii neukrajovali z její významné role, první skládací břitvy byly vyrobené v 18. století právě tam. Byl to Benjamin Huntsman, který se zasloužil o první tvrdou ocel, která byla na břitvy používána. Přesto se ale zpočátku neshledal s úspěchem, protože právě pro její tvrdost kováři odmítali ocel odebírat. V těchto časech mířila většina produkce do Francie.

Britská inovace

V 19. století Británie přichází s vylepšením v podobě skládací rukojeti. Této změně vděčíme Williamu Hansonovi. Zároveň se ale také stále vylepšovala kvalita materiálu, tudíž se postupem času setkáváme s břitvami, jak je známe dnes. Ve 20. století už byla břitva nezbytným nástrojem pro správného gentlemana a kromě holičství se ji nebáli použít ani z pohodlí domova.

Poptávka po tradicích opět roste

Vznik strojku odsunul holení klasickou břitvou na nějaký čas do pozadí. Současná doba si ale opět žádá styl a zvyky gantlemana, při kterých muž neztrácí na své mužnosti a naopak jsou jeho přednosti kultivovány. A protože my stylu a tradici fandíme, na našem e-shopu naleznete vše, co potřebujete pro holení břitvou - břitvy, luxusní pánskou kosmetiku a další doplňky, abyste dosáhli nejen dokonalého oholení, ale i skvělého pocitu z péče. Pojďte si vybrat z naší pestré nabídky, s výběrem vám rádi poradíme.



Zpět na výpis článků

Dostaňte se včas k tomu nejvýhodnějšímu...

Zasíláme 1x týdně novinky a slevové akce.Jak používáme vaše údaje?