Stříhání drápků

Součástí péče o našeho mazlíčka je nejen občasné stříhání nebo česání, ale také zastřihávání drápků. Ne všichni lítají venku natolik, aby si je sami zbrousili. A i ti, kteří o ně pečovat nepotřebují, mají schovaný drápek na palci, který je výš než všechny ostatní a nemá se tedy o co brousit. Jednou za čas, ale pravidelně by se tedy měly stříhat.

Váš mazlík si žádá speciální péči

Přesto, že rostou drápky poměrně pomalu, neměla by jejich délka přesahovat polštářek tlapky. Na rozdíl od lidí mají psi drápek kulatý s živou tkání uvnitř. Z toho důvodu je rozhodně nemůžete stříhat nůžkami na plochý lidský nehet. Je zapotřebí speciálních kleští, které dráp odstřihnou rovnoměrně tak, aby se neštěpil a neporanila se tkáň. Pro malá plemena postačí malé kleštičky, větší psi mají drápy ale tvrdé a pevné, a proto potřebují kleště větší. Obě velikosti můžete pořídit v pohodlí domova na našem e-shopu.

Pozor na to kde drápek střiháte!

U pejsků se světlými drápky je poměrně snadné odhadnout, jaká délka se má odstřihnout. V narůžovělé části je živá tkáň, takže musíme stříhat kousek pod - pokud uvidíme červenou tečku, dál už nestříháme. U černých drápků musíme postupovat opatrněji. Raději střihejte několikrát, ale postupně, než jednou a moc. Poranění drápku je pro pejska velmi bolestivé a může dost krvácet.

Co dělat v případě krvácení

Zachovejte chladnou hlavu i takové věci se stávají, a pokud začneme panikařit, rozhodně tím pejskovi nepomůžeme. Krvácení zastavte a vašeho mazlíčka pořádně odměňte nějakým pamlskem, aby neměl stříhání spojené s nepříjemným zážitkem. Úpravu ostatních drápků nechte na jiný den, až budete mít všichni lepší náladu.

 

Nepodceňujte pravidelnost

Pokud nebudete drápky stříhat pravidelně, oblast, ve které je živá tkáň, se bude prodlužovat a zkracování bude omezené. Pravidelnost také naučí vašeho pejska tomu, že je péče o drápky normální a nemusí se u ní vyvádět.

Shrnutí a tipy pro první stříhání

Abychom si ten boj trochu usnadnili, je dobré prvnímu stříhání věnovat trochu času. Nejprve našeho čtyřnohého kamaráda naučíme, že na tlapky nemusí být hajsavka a že mu s nimi nic neuděláme. Tlapek se cvičně dotýkáme, a pokud je vše bez problému, pokusíme se na tlapku vyvinout i lehký tlak, nebo se dotýkat drápků kleštěmi. Když máme kontakt zvládnutý, můžeme se pustit do stříhání:

  • Pro stříhání vybíráme chvíli, kdy je pejsek uvolněný, vyběhaný a odpočívá.
  • Pro stříhání používejte jen speciální kleště na psí drápky.
  • Stříhejte pouze část, ve které není živá tkáň.
  • Po každém drápku pejska odměňte. Když dokončíte celou tlapku, pořádně ho pochvalte - měl by mít stříhání spojené s pocitem pohody a radosti.
  • Pokud dojde k nehodě a střihnete špatně, nepanikařte. Pes by z vás neměl cítit stres.
  • Snažte se o tlapky starat pravidelně.

 

Můžete se inspirovat například tímto videem, které ukazuje, jak by se mělo docílit střihání bez zbytečných nervů.



Zpět na výpis článků

Dostaňte se včas k tomu nejvýhodnějšímu...

Zasíláme 1x týdně novinky a slevové akce.Jak používáme vaše údaje?