Jak vybrat šampon na vousy

Podle čeho byste si měli vybrat šampon na vousy? Řiďte se hlavně jeho složením

Na vousy patří pečující olej, balzám či vosk, ale základ jejich péče tvoří kvalitní šampon. Tak, jako se pravidelně staráte o své vlasy, svůj plnovous byste měli umývat šamponem alespoň dvakrát do týdne. Co musí kvalitní šampon splňovat, aby dodal vašim vousům vše, co potřebují?

Nesnažte se ušetřit

Někteří muži, místo toho aby sáhli hlouběji do kapsy, používají na své vousy klasické vlasové šampony. To je velmi špatně. Klasické šampony na vlasy jsou mimo jiné vyvinuty také na péči o pokožku hlavy, která je mnohem méně citlivá než pokožka obličeje. Pokud tedy klasický vlasový šampon použijete na své vousy, vaše pleť si koleduje minimálně o podráždění v podobě rudých flíčků či suchých míst.

Vybírejte šampon s jemným složením

Před nákupem šamponu na vousy si vždy pečlivě přečtěte etiketu. Šampon na vousy by měl mít jemné složení, díky kterému bude šetrně pečovat také o citlivou pokožku vašeho obličeje. Bude ji hydratovat a vyživovat. Používáním speciálního šamponu dále zamezíte vzniku nevzhledných šupinek kůže v místech pod vousy. 

Šampon na vousy má v prvé řadě za úkol odstranit usazené nečistoty a maz. Po jeho použití jistě oceníte, že je váš plnovous čistý a svěží. Pravidelné používání šamponu na vousy s sebou přináší i další benefity. Tyto speciální šampony totiž v sobě obsahují řadu blahodárně působících složek.

Obsahují třeba kvalitní rostlinné oleje a také další přírodní složky, jako třeba výtažky z aloe vera, heřmánku či zeleného čaje. Právě tyto cenné složky dokážou váš plnovous hydratovat, vyživit, zacelit a také změkčit. 

Použití šamponu na vousy krok za krokem

Mytí vousů by se pro vás mělo stát rituálem, kterému se budete s péčí věnovat několikrát do týdne. I když byste si své vousy mohli mýt rovnou nad umyvadlem, zkuste se tomuto rituálu oddávat spíš ve sprše. Jak tedy na to?

  1. Vysprchujte se v horké vodě. Během sprchování si namočte i vousy. Díky tomu se vám otevřou póry na pokožce obličeje.
  2. Kápněte si do dlaně šampon ve velikosti lískového oříšku a důkladně jej vmasírujte jak do vousů, tak do kůže. Tímto způsobem byste ve vousech měli vytvořit hustou pěnu.
  3. Vousy opláchněte vlažnou vodou a ještě jednou je nešamponujte. Následně je opět opláchněte vlažnou vodou, a to velmi důkladně, abyste se zbavili zbytků šamponu. Na závěr na ně můžete použít speciální bezoplachový kondicionér určený právě k péči o vousy.
  4. Vousy vysušte ručníkem, nebo ještě lépe kusem bavlněné látky. Rozhodně je nikdy nefoukejte fénem.
  5. Následně na vousy naneste balzám či olejíček, které je vyživí, změkčí a hydratují. Na finální úpravu použijte stylingový krém nebo vosk na vousy.


Datum zveřejnění: 12. 03. 2020


Zpět na výpis článků

Dostaňte se včas k tomu nejvýhodnějšímu...

Zasíláme 1x týdně novinky a slevové akce.Jak používáme vaše údaje?