Pomocník v kuchyni

Správný kuchyňský nůž nám může usnadnit a urychlit až polovinu práce.

Určitě jsme alespoň jednou narazili v televizi na nějaké to vaření a říkali si, že ve skutečnosti takhle hravě příprava daného pokrmu rozhodně neprobíhá. Především když sledujeme, jak kuchař nakrájí cibuli za 5 vteřin. Přitom zásadní překážkou této kulinářské elegance nemusí být (ne)šikovnost naší ruky, ale kvalita nože.

Na noži nešetřete

Volba ideálního nože je věcí poměrně individuální, ale existuje pár vlastností, které by kvalitní nůž měl mít. Můžete si potom snadněji domyslet, jak se vám s ním bude krájet.

Typ nože

Říká se, že by každá hospodyňka měla mít nůž na maso, zeleninu, pečivový, vykosťovací a možná ještě několik dalších. Pravdou je, že pokud nejsme profík, v kuchyni používáme primárně jeden, maximálně dva nože. A když už máme jednoho univerzálního pomocníka, měl by to být pomocník kvalitní a všestranný.

Jako zadek na hrnec

Nůž by vám měl dobře padnout do ruky, měl by mít ostří 15 - 18 centimetrů dlouhé a na šířku alespoň 3 milimetry. Když s nožem krájíte, je dobré mít pocit, že máte v ruce bytelný nástroj. Takže by měl i něco vážit.

Nelze říci, že by pokaždé platilo ‘čím dražší, tím lepší‘, ale v tomto případě cena o kvalitě vypovídá. Za dvě stovky sice nůž pořídíte, ale za takovou cenu nelze vyrobit nože, které vydrží dlouho. Cena kvalitního nože pro domácí vaření se pohybuje okolo 800 - 1000 kč.

 

 

Materiál

Můžeme si vybrat z různých materiálů. Pokud jsme zastánci zdravého stravování a nechceme přijít o látky z ovoce či zeleniny, bude pro nás příjemnou variantou nůž keramický. Při krájení keramickým nožem nedochází k reakci, která by ničila živiny. S ocelovým nožem sice k chemické reakci dochází, pokud se ale podíváme na kvalitu celku, nejde o tak velký zásah. Na našem e-shopu si můžete vybrat nože z pravé solingenské oceli a to pro domácí i profesionální použití. Nabízíme také luxusní nože s rukojetí z olivového dřeva.

Keramické nože jsou také víc náchylné k poškození - nejsou proto vhodné pro mytí v myčce. Ocelové nože by myčku měly přežít bez újmy, pokud mají ovšem plastovou rukojeť. Pokud máte ale opravdu drahý a kvalitní nůž, věnujte mu trochu toho času navíc a raději ho omyjte pod tekoucí vodou.

Životnost vašeho nože ovlivňuje také plocha, na které s ním krájíte. Nejvhodnější pro domácí používání bude dřevěné prkénko, které má přirozený antiseptický účinek. Skleněná prkénka jsou sice hezká na pohled, budou vám ale nůž pořád tupit.

Uhlík, nebo nerez?

V dnešní době je nejpoužívanější ocel nerezová - všichni tuto ocel znají, a proto se s ní nebojí pracovat. Můžete si ji klidně naostřit v pohodlí domova klasickou ocílkou. Je odolná vůči poškození, ale někteří mohou dodat, že koroze jí také není úplně cizí. Pokud na ní necháme vodu, mohou se na ní objevit flíčky. Nerezová ocel ani po pečlivém nabroušení nikdy nedosáhne ostrosti, jakou má uhlíková ocel.

Uhlíková ocel není tolik běžná i přes to, že je ostřejší než nerezová. Ostří se totiž rychleji tupí, matní a rezaví. Po kontaktu s vodou je vždy nutné nůž vysušit a na to nemá při vaření každý čas.

Pro pohodlné krájení

  • Rukojeť může být vyvýšená, aby nám chránila ruku a my se nebáli s nožem pracovat.
  • Pokud je čepel zakulacená, lépe nám půjdou “kolébkové“ pohyby, které krájení urychlují.
  • Krájejte vždy na dostatečně velkém prkénku - mělo by být větší než nůž.

 



Zpět na výpis článků

Dostaňte se včas k tomu nejvýhodnějšímu...

Zasíláme 1x týdně novinky a slevové akce.Jak používáme vaše údaje?