Pedikúra

Aneb myslete i na nohy, krásná chodidla se v létě nosí.

Když se řekne pedikúra, mnoho z nás si představí hezky nalakované a upravené nehty na nohou. Pedikúra je přitom komplexní ošetření celého chodidla a mnohdy se jedná o péči, kterou bychom očekávali spíše u lékaře, než nehtařky. Pro pedikérskou činnost je zapotřebí odborného vzdělání (nebo kurzů), na základě kterého může pedikérka skutečně pomáhat a dokonce i léčit. Stejně jako lékař totiž pracuje se skalpelem, desinfekcí a nástroji, které vyžadují přesnost a zručnost. Za pedikérkou chodí také ti, kteří na to stříhání prostě nemají nervy, nebo trpí například zarůstáním nehtu.

Proč pravidelně upravovat nohy?

Pedikúra se zaměřuje na nehty a na ztvrdlou a zrohovatělou kůži, která se postupně odstraňuje pomocí skalpelu. Zákazník při tomto procesu nic necítí. Jde o otlačenou kůži, která jakoby “přebývá“. Špatná obuv, nebo naopak chození na boso mohou způsobit, že se kůže na patách otlačí, popraská a může bolet. Před odstraněním této kůže se nohy namočí do teplé vody. Po očištění chodidel se můžeme pustit do úpravy nehtů.

Nezanedbávejte hygienu

Jak si nehty správně stříhat jsme popisovali v předešlém článku o úpravě nehtů. Někteří lidé mají ale prostě smůlu a i přes dobrou péči jim nehty stejně zarůstají nebo se pod nimi může objevit plíseň. Je velmi důležité v takovém případě dodržovat hygienu - nehet se musí vydesinfikovat a nástroje musí být sterilizované, protože plíseň je přenosná. Na našem e-shopu naleznete kvalitní výrobky, které se hodí pro profesionální pedikérskou činnost a lze je čistit ve sterilizátoru.

Pedikérka si také dokáže poradit se zarostlým nehtem. Ne vždy je nutný chirurgický zákrok. Nehet se dá vyztužit speciální svorkou, která upraví rostoucí nehet tak, aby se nezařezával do kůže. Nakonec si dámy mohou nechat upravené nehty nalakovat. Správná pedikúra by také měla zpravidla končit příjemnou masáží chodidla.

Profesionální přístup pedikérky je více než na místě

Speciální přístup vyžadují zákazníci trpící cukrovkou. V důsledků poškození cév se velmi špatně hojí i drobná ranka. Musí se proto dbát zvýšené opatrnosti u jakéhokoliv poranění, třeba i u zarůstání nehtu. Správná pedikérka by se měla o svém klientovi informovat. Pokud tomu tak není, neváhejte ji na nemoc upozornit.

Pár tipů pro péči o chodidla a nehty

Chcete, aby vám krásně hladká a jemná chodidla vydržela co nejdéle? Na pedikúru je dobré docházet pravidelně, zejména pokud trpíte v oblasti chodidla bolestmi. Ale můžeme si návštěvu oddálit dodržováním jednoduchých bodů:

  • Minimálně pár dní (nejlépe každý den) po pedikúře je dobré chodidla pořádně mazat - zatvrdlá kůže se bude objevovat pomaleji.
  • Vyvarujte se chůzi na boso.
  • Nenoste těsnou obuv, ze které vznikají otlaky. Ženy trpící na otlaky v přední částí chodidla by neměly nosit podpatky.
  • Noste správné ponožky - ano, i špatně shrnutá ponožka dokáže pěkně bolet a otlaky se z ní objevují jedna radost.
  • Dorůstající nehet si stříhejte do rovna kvalitními a ostrými nástroji.


Zpět na výpis článků

Dostaňte se včas k tomu nejvýhodnějšímu...

Zasíláme 1x týdně novinky a slevové akce.Jak používáme vaše údaje?