Skvělé zprávy – prodejna U Alfréda má otevřeno každou středu a čtvrtek až do 18:00 a v sobotu dopoledne od 10:00 do 12:00

Jak vybrat kuchyňský nůž

Kuchyňské nože mají různé použití: Jak vybrat správný typ pro konkrétní účel

 

Vaříte často a rádi? V tom případě si v kuchyni rozhodně nevystačíte pouze s jedním kuchyňským nožem. Při vaření má své nezastupitelné místo univerzální kuchyňský nůž. Vhod vám ovšem přijdou také kuchyňské nože se speciální funkcí. Každý z těchto nožů má totiž jiný účel použití. Podle čeho tedy vybrat správný typ kuchyňského nože?

 

Používejte doma několik typů kuchyňských nožů

Není od věci, když budete mít doma v kuchyni po ruce hned několik typů kuchyňských nožů. Tyto nezbytné pomůcky vám usnadní loupání, krájení, vykrajování, sekání, ale také porcování či vykosťování masa.

Aby byl váš výsledek co nejpřesnější a danou kuchyňskou práci jste zvládli bez sebemenší námahy, pracujte nejen s univerzálním kuchyňským nožem. Pořiďte si domů také několik kuchyňských nožů se speciální funkcí. Co je pro tyto nože typické a jakým způsobem byste s nimi měli pracovat?

Univerzální kuchyňský nůž

Tento kuchyňský nůž využijete v kuchyni dennodenně. Je vhodný pro krájení potravin s tvrdou slupkou či kůrkou a měkkým vnitřkem. Využijete jej na čištění, loupání a krájení ovoce a zeleniny. Bez námahy s ním nakrájíte také bylinky, pečivo, sýry či uzeniny. Dokonale se hodí i na mazání a menší sekání.

Steakový nůž

Tento typ kuchyňského nože vyniká ostrou špičkou a ostřím s malými zoubky. Dokáže skvěle naporcovat restované či grilované maso a steaky. Při manipulaci se steakovým nožem používejte také speciální vidličku na maso, která pomáhá steaky či pečeni udržet během jejich porcování či krájení na plátky.

Sekáček

V kuchyni vám nesmí chybět ani sekáček. Tento typ kuchyňského nože má širokou čepel obdélníkového tvaru a vyniká velmi ostrým ostřím. Poradí si s velkými kusy masa, rozseká však i kosti nebo žebra.

Kuchyňský nůž na pečivo

Potřebujete nakrájet chléb nebo bílé pečivo? V tom případě byste měli mít po ruce kuchyňský nůž na pečivo, pro který je typická velmi dlouhá čepel s velkými zuby. Kuchyňský nůž na pečivo si poradí s tvrdou chlebovou kůrkou a umí nakrájet tenké a čisté plátky. Tento typ nože je vhodný i na mazání. Využijí jej také cukráři, a to při rozkrajování dortů a mazání krémů.

Kuchařský nůž

Do základní výbavy svých kuchyňských nožů doplnte také kuchařský nůž. Jde o všestranný nůž určený pro všechny kuchaře, a to jak profesionály, tak amatéry. Pokrájíte s ním ovoce a zeleninu, nasekáte bylinky nebo nakrájíte na kostky syrové maso. V případě kuchařského nože je velmi důležitá ergonomická rukojeť, která vám skvěle padne do ruky.

Filetovací nůž na ryby

Pochutnáváte si rádi na rybách? Pokud ano, při vaření využijete také filetovací nůž, který je určený k filetování ryb. Tento typ kuchyňského nože má velmi dlouhou, štíhlou a přiměřenou pružnou čepel. S jeho použitím bude filetování sladkovodních a mořských ryb hračka.

Nůž na sýr

Nedáte dopustit na různé druhy sýrů? Ať už si je rádi dáváte k vínu, nebo samotné, určitě je chcete bezchybně nakrájet. S tímto úkonem vám pomůže speciální nůž na sýr. Tento typ kuchyňského nože je opatřený speciálně tvarovanou čepelí se zubatým ostřím zakončeným vidličkou.



Datum zveřejnění: 11. 11. 2020


Zpět na výpis článků

Dostaňte se včas k tomu nejvýhodnějšímu...

Zasíláme 1x týdně novinky a slevové akce.Jak používáme vaše údaje?